Mobiele apps zijn handig, maar ook een groeiend probleem. Steeds meer organisaties, evenementen, diensten en locaties hebben hun eigen app en allemaal willen ze dat je hun app installeert op je smartphone of iPhone. Die aanpak en wildgroei is onhoudbaar. Gelukkig biedt de Progressive Web App (PWA) uitkomst. Het oogt en werkt als een app, maar het is een website.

Tijdens de jaarlijkse PHP-conferentie van Ibuildings was ik bij een tutorial workshop over Progressive Web Apps. Trainer Maximiliano Firtman – een ervaren spreker, trainer en schrijver – gaf een mooi voorbeeld van hoe het spaak loopt met mobiele apps. Al reizend bezocht hij in één jaar zo’n honderd verschillende luchthavens, allemaal met hun eigen mobiele app. Die moet je ook allemaal heel even installeren om als reiziger toegang te krijgen tot actuele informatie over bijvoorbeeld vluchttijden. Dat is frustrerend voor een reiziger. 

Bizar eigenlijk: apps downloaden

Ook niet-reizigers lopen steeds vaker tegen dit probleem aan met apps die je niet regelmatig gebruikt, maar (soms) wel even nodig hebt. En allemaal willen ze een mooi plekje op je homescreen. De PWA biedt uitkomst: een app die werkt als een website. Die hoef je als gebruiker niet te installeren en kun je direct gebruiken in je browser, net als een website. En waarom zou een mobiele app anders moeten werken dan een website? Als je een website wilt bezoeken, hoef je toch ook niet eerst een applicatie te installeren? Zo ‘bizar’ is het voor mobiele apps nu (nog) wel.

Opmars van PWA in 2018

De PWA ziet eruit als een app en werkt ook zo, maar het is een website. Je gaat met je browser naar de mobiele website en de app verschijnt op je smartphone. En als je wilt, kun je ook een mooi icoontje op je homescreen zetten, pushmeldingen ontvangen en de app bijvoorbeeld ook offline gebruiken. Het is de oplossing voor al die luchthavens, locaties, organisaties, evenementen en diensten die ons nu bekogelen met apps. En 2018 zullen mobiele apps steeds meer naar het web gaan. Wat een genot! Dat scheelt een hoop zoeken in de appstore, downloaden, installeren en een groeiende stapel apps op je smartphone die je ooit vergat te verwijderen.

Google en Microsoft omarmen het 

Google en Microsoft hebben de open standaard al omarmd. Google is zelfs de belangrijkste sponsor die erachter zit. De PWA wordt op Android-toestellen al compleet ondersteund via Google Chrome. Microsoft omarmt de technologie om mobiele en desktop apps in te ontwikkelen voor het Windows-platform. Alleen Apple blijft (nog) achter. Progressive Web Apps werken nog niet volledig op iOS, want de open standaard is nog maar deels beschikbaar op het mobiele platform van Apple. Waarschijnlijk heeft dat vooral te maken met de winst die Apple maakt in de eigen App Store en de controle die het bedrijf wil uitoefenen op de ervaring van gebruikers. Terwijl die ervaring met PWA juist verbetert! 

PWA in de praktijk

Grote internetbedrijven werken al met PWA. AliExpress heeft voor alle webwinkels een eigen PWA-variant. En Twitter heeft een ‘Twitter lite’ gemaakt als PWA, die inmiddels ook geschikt is als desktop app. De app is snel, verbruikt minder dataverkeer en neemt (veel) minder ruimte in beslag op je smartphone. Dat is niet alleen prettig voor gebruikers. De afzender kan hierdoor focussen op één website voor mobiel én desktop en hoeft nog maar te investeren in de ontwikkeling, het bijhouden en updaten van één app.  

Lichtgewicht app on demand

Het web was ooit een platform voor websites die je met een desktopbrowser raadpleegde. Het wordt nu een platform voor lichtgewicht apps die je on demand gebruikt voor de beste gebruikerservaring. Investeren in een aparte iOS en een Android app is dan niet langer noodzakelijk om de beste gebruikerservaring te bieden. Dat is vooruitgang in de mobiele wereld! Bij Ibuildings omarmen we deze ontwikkeling van harte. Niet heel toevallig natuurlijk, want wij bouwen al bijna twintig jaar maatwerkapplicaties op basis van open web standaarden, voor desktop en mobiel.

Ons advies: omarm die nieuwe technologie! De tijd is rijp.


Is een PWA de juiste mobiele strategie voor uw organisatie?

Sander de Koeijer

We gaan graag met u in gesprek! Telefonisch, via e-mail, via een video-call of gewoon face-to-face. Bel 088 00 24000 of vul direct het formulier in:

verplicht veld

verplicht veld

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.