Duurzaamheid bij Ibuildings

Zes kilo plastic afval werd deze potvis fataal. Tientallen, zo niet honderden, van dit soort berichten hebben we allemaal gezien of gelezen. En elke keer denk je, ik wel tenminste: nu moet er echt wat veranderen! In de persoonlijke levenssfeer en in onze organisatie! Bij Ibuildings staan we daar ook bij stil. Hoe milieubewust en duurzaam zijn wij eigenlijk?

Het antwoord is: ja en nee. We gebruiken tegenwoordig afbreekbare vuilniszakken. We zijn bezig met de overstap naar volledig biologisch-afbreekbare schoonmaakmiddelen. We gebruiken voornamelijk LED-lampen en we kopen waar mogelijk lokale producten.

De quick-wins en laaghangend fruit? Check! Daarna wordt het wat moeilijker. Elke volgende stap krijgt namelijk impact. Niet (alleen) op ons financiële budget, maar ook op onze eigen levenssfeer. En heeft het wel zin, als je ook nog steeds dingen doet waarvan je weet dat ze niet goed zijn?

“If you think you are too small to make a difference, you haven’t spent a night with a mosquito.”

Dat leert een Afrikaans gezegde ons.

Wat zijn dan de mogelijke vervolgstappen?

  • Geen (of veel minder) vleeswaren bij de lunch. We weten immers dat de vee-industrie enorm belastend is voor het milieu. Maar een tosti ham-kaas tussen de middag is wel erg lekker…

  • Geen of minder kaas bij de lunch. We willen minder vlees, maar ook de zuivelindustrie heeft een behoorlijke impact! Oke, dus echt geen tosti ham-kaas.

  • ‘Minder van alles’, zodat er niet zoveel overblijft dat weg moet. Maar dan is er soms misschien te weinig?

  • Geen cappuccino meer uit ons koffieapparaat, zodat niet elke week de plastic slang vervangen hoeft te worden en het koelkastje uit kan? Au! Dat is mijn persoonlijke favoriet.

  • Apparaten (zoals printers) niet op stand-by, maar uitzetten. En ook de luchtzuiveringsinstallatie hoeft misschien niet 24/7/365 aan te staan

  • Het “Nee, we leveren geen duurzaam alternatief” antwoord van leveranciers niet meer accepteren en een andere leverancier zoeken.

  • Je MVO-statement evenveel aandacht geven als je AVG verklaring.

  • Vaker met de trein in plaats van de auto.

En met de trein in plaats van het vliegtuig! Wij hebben net vliegtickets gekocht voor ons jubileumuitje, maar niet eens aan de trein gedacht. Uit en thuis blijkt met de trein ook maar 1 uur langer reizen en wel veel comfortabeler. Stom, dat had ik eerder moeten bedenken!

“The best time to plant a tree is 20 years ago, the second best time is now.”

Nog zo’n wijsheid. We hadden al van alles beter moeten doen, maar dat is geen reden om er nu niet echt mee te beginnen. En het helpt om goede voornemens hardop te delen met de wereld, zodat je niet meer terug kunt. Bij deze dus!

Steeds meer stapjes

En door een klein, nieuw stapje te zetten word je bewuster en denk je na over de volgende stap. Wij organiseren al 12 jaar de Dutch PHP Conference in de RAI in Amsterdam. Vorig jaar was het gebruik van rietjes een doorn in het oog en een trigger om er iets aan te doen. Voor de komende editie zijn de plastic rietjes afgeschaft. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar zo’n besluit geeft energie en moed om een volgende stap te zetten. We hebben al een alternatief gevonden voor de synthetische lanyard! En roll-up banners van gecertificeerd karton! En GOTS gecertificeerde T-shirts als ‘give-away’!

Het is maar een begin. En alle begin is moeilijk. Maar ik denk dat we bij Ibuildings de eerste stap gezet hebben en doorgaan op de ingeslagen weg. Want elk klein beetje helpt en het is nog niet te laat om ermee te beginnen.