Slack

Het is onze missie om bedrijven en organisaties te helpen met het succesvol inzetten van moderne webtechnologie. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat we op de hoogte zijn van de nieuwste technieken en tools om dit mogelijk te maken. In de contentserie ‘tools we use’ geven wij prijs welke tools we hiervoor inzetten. Daarnaast geven we onze professionele mening erover en lichten we toe hoe en waarom we deze tools inzetten.

Slack Logo

‘’Kan je me dat even Slacken’’?

Het is in deze thuiswerkperiode een must voor een vlotte werking binnen elk bedrijf; een goede tool voor interne communicatie. Er zijn honderden tools die je kan inzetten hiervoor, maar wij kozen voor Slack!

En dit zijn onze vier redenen waarom 👇

(1). Samenwerking

Slack is een ideale tool om even snel contact te hebben. Een-op-een via de chat maar juist ook in projectverband op basis van een channel kan je elkaar bereiken. Per project waar we aan werken hebben we een intern slack channel waarin alle project updates gedeeld worden.

Daarnaast hebben we ook channels die voor alle Ibuildings collega’s te gebruiken zijn. Zo hebben we een #dev channel waarin bijvoorbeeld de nieuwe Symfony update wordt besproken, of gebruiken we het #random channel voor funny facts en leuke filmpjes. Natuurlijk hebben we ook een aantal ongeschreven ‘Slack-huisregels’. Zo update iedereen zijn status als je een lunchbreak neemt of op dat moment in een meeting zit en dus even niet bereikbaar bent.

(2). Externe contacten

Vaak wordt er voor externe communicatie snel weer naar de mail of de telefoon gegrepen, maar wij gebruiken Slack juist ook om met onze klanten en externe partners te overleggen. Zo is het in Slack mogelijk een gebruiker voor een specifiek kanaal uit te nodigen. Ieder scrumteam bij Ibuildings heeft een kanaal waarin we met de klant communiceren over software opleveringen, requirements, sprintplanningen en afspraken.
Daarbij heeft Slack ook een bel optie om even een (video)gesprek te hebben om wat door te spreken. In sommige gevallen wordt deze optie zelfs gebruikt om iedere ochtend de standup meeting te hebben met de klant.

(3). Software development

Naast het feit dat Slack een goede tool is om (online) samen te werken, is Slack ook juist erg geschikt voor software development teams. Wellicht is dat nog wel de belangrijkste reden waarom we zo graag met Slack werken.
Slack heeft namelijk oneindig veel integratiemogelijkheden. Zo hebben we diverse channels waarin we direct de logbestanden van een API rapporteren. Daarnaast gebruiken we bijvoorbeeld een workflow om alle features in onze releases in een keer door kunnen zetten en bij sommige projecten is er een integratie met Gitlab waardoor we gelijk een melding krijgen als er een pipeline faalt.

Development laptop

(4). Nice to have

Slack zit ook vol met handige en vooral vaak ook leuke ‘nice-to-haves’. Zo kan je je agenda koppelen aan Slack en word je een paar minuten voordat je meeting start, herinnert (ideaal voor als je weer verdwaald bent in je werk en de tijd even niet in het vizier hebt). Daarnaast heeft Slack tal van handige shortcuts waardoor je super gemakkelijk door je berichten heen navigeert. Daarnaast kan je custom-emoji’s maken in Slack, zo hebben wij een dansende regenboog papegaai met een snor, altijd handig!