Om te focussen op kernactiviteiten weten organisaties vaak heel goed welke taken zij zelf moeten doen of kunnen uitbesteden. Maar zodra het gaat over de software die dezelfde corebusiness ondersteunt, wordt daar opvallend genoeg minder rechtlijnig over gedacht. Mijn advies? Sta voor die kernfunctionaliteit eens goed stil bij het houderschap en eigenaarschap en behoud zelf de regie over je bedrijfskritische software.

Organisaties vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend om randactiviteiten uit te besteden. De kernactiviteit(en) blijf je natuurlijk zelf doen. Want het fundament van je bestaan, geef je niet uit handen. Daarover wil je zelf de baas blijven.
Toch wordt die denkrichting bij de software voor kernactiviteiten vaak nog losgelaten. Dan wordt regelmatig gekozen voor een uitbestede (standaard)oplossing. Terwijl de software steeds belangrijker wordt voor het succes waarmee kernactiviteiten worden uitgevoerd.

Houd regie op bedrijfskritische software

Als ontwikkelaar van op internettechnologie gebaseerde software, zien wij regelmatig de problemen van organisaties die de regie voor hun bedrijfskritische software eerder uit handen gaven. Wij adviseren nadrukkelijk om hier zelf de baas over te blijven.
Die software moet je zelf bezitten (niet huren of in licentie betrekken) en zelf (laten) ontwikkelen en kunnen beheren. Dan ben je voor je kernactiviteit niet overgeleverd aan een externe partij. En dan kun je de software optimaal blijven ontwikkelen, afgestemd op de koers en behoeften van jouw organisatie. Jij weet immers het best wat jouw klanten nodig hebben en hoe jij dat wilt leveren.

Software randactiviteiten uitbesteden

Voor randactiviteiten (zoals je boekhouding) kan vaak prima worden gekozen voor het loslaten van houderschap en eigenaarschap. Ook standaardsoftware kan daarvoor geschikt zijn. Maar dus niet voor je kernactiviteit.

Als wij bijvoorbeeld een redactiesysteem voor een grote nieuwssite ontwikkelen, zijn de redacteuren het kapitaal van die organisatie. Zij moeten zo goed mogelijk kunnen functioneren. Daarvoor wil je grip houden op wat er wordt ontwikkeld. Neem daarvoor geen genoegen met computer says no of ‘misschien in de volgende release’.

Kies de juiste mix

Vooral overheden kwamen de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws doordat ICT-projecten totaal mislukten of een financieel debacle werden. De afhankelijkheid van een (software)leverancier was vaak een belangrijke factor. Om de regie te houden, willen sommige (semi)overheden nu alles zelf gaan bouwen. Dat is ook weer niet nodig. Kies voor ‘maatwerk waar het moet’ en ‘standaard waar het kan’. En baseer die mix op je eigen kernfunctionaliteit (zie mijn vorige blog hierover). Dat is mijn advies.

Conclusie

Zorg dat je zelf de baas blijft over je bedrijfskritische software. Zodat je die software zelf kunt (laten) ontwikkelen en de voorwaarden voor het gebruik zelf in de hand houdt. Je kunt altijd externe expertise in huis halen om jouw software te ontwikkelen, verbeteren of uitbreiden. Maar dan gebeurt het wel op basis van jouw nieuwe businesseisen. Zo behoud je grip, flexibiliteit en absolute focus op je eigen kernactiviteit.


Bent u zelf de baas blijft over uw bedrijfskritische software?

Sander de Koeijer

We gaan graag met u in gesprek! Telefonisch, via e-mail, via een video-call of gewoon face-to-face. Bel 088 00 24000 of vul direct het formulier in:

verplicht veld

verplicht veld

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.