Wessel van der Linden

Eind 2017 startte onze collega Wessel als Medior Software ontwikkelaar. De eerste keer dat hij van Ibuildings hoorde was hij op een meet-up voor verschillende bedrijven in Zeeland. Na een inspirerende presentatie op een conferentie en later na het zien van een advertentie, viel alles op zijn plek: hier wilde hij werken! Ondertussen, 4 jaar later, is Wessel Senior Software Engineer en nog steeds blij met zijn keuze:

“Ik heb hiervoor nog maar bij één ander bedrijf gewerkt. Daar werkten we echt in een hiërarchie. Toen ik later met een Holacracy werkwijze bij Ibuildings aan de slag ging, waar iedereen eigenlijk gelijk is, vond ik dit al snel veel fijner werken dan hiervoor. Je krijgt heel veel inspraak. Of er nou Medior of Senior voor je functienaam staat, er wordt echt naar je geluisterd en je wordt serieus genomen. Het is was even wennen, maar mijn collega’s deden echt hun best om me dit goed aan te leren. Hier waren dan ook cursussen en inwerkprocedures voor.”

Wat is er het leukste aan je werk bij Ibuildings?

“De projecten waar we naar op zoek zijn, zijn niet bepaald die van de bakkerij op hoek (bij wijze van natuurlijk!), maar echt de uitdagende projecten. Dit zijn bijvoorbeeld projecten waar we voor ons nog onbekende technieken inzetten. Ik vind het dan juist interessant om dat met zijn allen uit te gaan zoeken. We zijn niet bang om de onbekende weg te kiezen, zeker niet als dit beter is voor de klant. Dit houdt wel in dat je iets creatiever moet zijn, maar dat is net het leuke voor mij!”

Dus je bent op die manier ook eigenlijk nooit uitgeleerd?

“Eigenlijk ben je bij Ibuildings inderdaad nooit uitgeleerd. We proberen elkaar ook veel dingen aan te leren zodat we altijd de hoogst haalbare kwaliteit aan de klant kunnen bieden. Binnen het project waar ik nu aan werk zit ik in het team met collega’s die al langer dan 15 jaar werkzaam zijn bij Ibuildings en die heel veel kennis hebben op verschillende gebieden. Dat werkt ontzettend goed samen en daar leer ik veel van. Verder heb ik al verschillende rollen naast mijn huidige functie gehad. Zo ben ik nu Security Researcher. Dit houdt in dat ik de veiligheid van applicaties controleer en hoe ik deze kan verbeteren. Dit vind ik ook heel interessant!”

Biedt Ibuildings ook kansen als je bijvoorbeeld een cursus of training wilt volgen?

“Jazeker! Elk jaar krijg je hier een aantal uren en een budget voor. Zo is bijvoorbeeld mijn PHP examen gefinancierd door Ibuildings. Onder werktijd worden ook diverse trainingen gegeven. Er zijn nog wel heel veel dingen die ik wil leren, maar die leer ik eigenlijk vaak al gaande weg, gedurende projecten of van mijn collega’s. Maar als ik de ambitie heb, dan kan ik dit bespreken met mijn mentor en/of Tech Coach.”

Kun je iets meer vertellen over de samenwerking met mentoren en Tech coaches binnen Ibuildings?

“Elk jaar heb je doelengesprek met je mentor en Tech Coach. Je skill set wordt opgedeeld in 2 categorieën: soft skills (bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden) en tech skills. Je hebt een mentor die met je meekijkt naar je soft skills en bijvoorbeeld hoe je verder wilt komen in je profiel. Met je Tech Coach behandel je dezelfde vraag, maar dan met betrekking tot je technische vaardigheden. Hier kan dan bijvoorbeeld je rol in het project op afgestemd worden, zodat je die ambities waar kan maken. De titel Junior, Medior of Senior wordt bepaald op basis van deze soft -en tech skills, niet op basis van jaren ervaring. We hebben zelfs een programma waar deze skills in staan. Hier kun je met je mentor en Tech Coach een cijfer aangeven, zodat je altijd kan zien hoe ver je op weg bent. Dit is dus makkelijk te toetsen.”

Hoe zien jullie teams binnen zo’n project eruit?

Het projectteam bestaat vaak uit een Tech Lead die verantwoordelijk is voor alle technische keuzes in het project. Dan heb je nog de Architect die de architectuur bepaald en de projectmanagers die de projectplanning overzien en de communicatie met de klant voor het grootste deel voor hun rekening nemen. Last but not least: de developers, die deze planning uitvoeren. Je krijgt wel heel erg veel mee van elkaars rollen en je adviseert elkaar hier ook in.
De mentaliteit binnen Ibuildings is heel jong en binnen ons vakgebied zou je ons wel een hip bedrijf kunnen noemen.

Jullie zoeken nog versterking, hoe ziet jouw ideale collega eruit?

“Flexibel en gemotiveerd om nieuwe dingen te leren. Je moet wel echt uitdaging zoeken in je werk en het oké vinden om een onbekende weg in te slaan en hier samen je weg in vinden. Verder is er een informele sfeer bij ons, dus we vinden het gezellig als je een beetje kan lachen met je collega’s.