Drupal logo

Drupal is het meest populaire open source CMS ter wereld. Dit heeft tal van redenen. Maar een van de belangrijkste is dat Drupal erg veilig en flexibel is. De basis van Drupal is namelijk met focus op beveiliging opgezet. Om deze veiligheid en stabiliteit te blijven garanderen is het upgraden van het Drupal CMS nodig.

In juni 2020 is versie 9 van Drupal gelanceerd. Om te voorkomen dat Drupal 7 en Drupal 8 gebruikers problemen ondervinden met de beveiliging van hun omgeving, is het tijdig overstappen naar Drupal 9 noodzakelijk.

Drupal 7 stopt in 2022 definitief

Ondanks dat de end-of-life datum van Drupal 7 eerst november dit jaar gepland stond, is dit vanwege de impact van COVID-19 opgeschoven naar november 2022. Vanaf deze datum vervallen de beveiligingsupdates en verdere ondersteuning van Drupal 7. De Drupal Association geeft met het uitstel van de end-of-life datum bedrijven en organisaties meer ruimte om hun webapplicaties en websites tijdig om te (laten) zetten naar Drupal 9.

Drupal 8 end-of-life vanaf november 2021

De Drupal 7 end-of-life datum is verhuisd van 2021 naar 2022, maar dat is niet het geval voor Drupal 8. Dit heeft te maken met het feit dat het upgraden van 8 naar 9 een minder grote impact heeft als van 7 naar 9. Daarnaast is versie 3 van het Symfony framework, waar Drupal 8 gebruik van maakt, dan ook end-of-life. Hierdoor kan de Drupal community Drupal 8 niet meer ondersteunen.

Dit betekent dat er geen beveiligingsupdates meer worden doorgevoerd in Drupal 8 na de end-of-live datum van november 2021.

Upgraden van Drupal 7 of Drupal 8 naar Drupal 9

Het upgraden van Drupal 8 naar Drupal 9 heeft weinig impact. Drupal 9 is namelijk een opgeschoonde versie van Drupal 8 en biedt ongeveer dezelfde functionaliteiten.

Dit geldt voor Drupal 7 niet. Drupal 7 is op het gebied van technische architectuur anders opgezet dan Drupal 8 of Drupal 9. Dit houdt in de praktijk in dat volledige herbouw van de Drupal websites of applicaties vaak nodig is.

Developer working

Ibuildings - Drupal Specialisten

De afgelopen jaren hebben we het Drupal CMS ingezet voor diverse klanten, zoals RTL Nieuws, ZLM Verzekeringen en Alliander.

Wij kennen precies de kracht van Drupal en weten deze op de juiste manier in te zetten. Wij zetten onze kennis en expertise op het gebied van Drupal in om u van het beste advies te voorzien bij uw vraagstukken rondom uw Drupal 9 upgrade.

Lees meer over onze Drupal diensten.


Verder praten over het upgraden van uw Drupal website(s)?

Sander de Koeijer

We gaan graag met u in gesprek! Telefonisch, via e-mail, via een video-call of gewoon face-to-face. Bel 088 00 24000 of vul direct het formulier in:

verplicht veld

verplicht veld

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.