Alliander
Netwerkbedrijf Alliander is Nederlandse grootste bedrijf voor onderhoud, vernieuwing, uitbreiding en aanpassing van het energienetwerk en wordt gevormd door Liander, Endinet en Liandon. Zij zijn actief in onder meer Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Friesland en delen van Noord-Brabant.
Alliander

Wie éénderde van alle huizen en gebouwen in Nederland continu van energie voorziet, verwacht dat zijn online aanwezigheid net zo solide is. Moderne, toegankelijke websites voor elk device volgens de eisen van nu. Ontwikkeld en opgeleverd met een helder oog voor tijd en budget en binnen een strak proces. Heb je eenmaal een partner gevonden die dat kan, dan ligt er een basis voor langdurige samenwerking.

Zo ging het bij netwerkbedrijf Alliander. Verschillende onderdelen binnen dit energiebedrijf communiceren inmiddels via nieuwe websites, waarbij Ibuildings betrokken is. Dat geldt bijvoorbeeld voor www.alliander.com, de meertalige, corporate website, die in Drupal is gebouwd. En voor de nieuwe recruitment-website: werkenbij.alliander.com en de klantenwebsite www.liander.nl; beide met Drupal als uitgangspunt. Bij liander.nl zat er nog een addertje onder het gras. Alliander had het grafisch ontwerp al laten ontwikkelen door een modern ontwerpbureau in Rotterdam maar zocht nog een partner voor de technische realisatie in Drupal. En zo nam Ibuildings - Drupal-specialist bij uitstek – plaats in het ontwikkelteam.

Drupal als modern en beheersbaar CMS

Drupal Logo

Binnen Alliander ontstond bij verschillende divisies behoefte om bestaande websites te vervangen. Niet alleen in het ontwerp, maar ook in het contentbeheer. De sites waren verouderd en werkten met content-managementsystemen (CMS) die niet volledig meer werden ondersteund of verder ontwikkeld. Hoog tijd om te vernieuwen. Hoewel elke divisie zelfstandig keuzes maakt, is er wel een duidelijke voorkeur voor Drupal als CMS. Drupal staat bekend als een heel open systeem. IT-beheer heeft veel mogelijkheden voor controle, kan zelf uitbreiden en ontwikkelen en veiligheidsupdates toepassen. Voor gebruikers staat vooral de eenvoud en het gemak om content te beheren voorop.

Waarom Ibuildings?

De keuze voor Drupal stond eigenlijk als een paal boven water. Zo kwam Alliander bij Ibuildings terecht: zij zochten een partij met een flinke ervaring in het ontwikkelen van webapplicaties in Drupal. Maar Edwin de Vries, projectmanager bij Ibuildings, geeft aan dat er meer was dan Drupal alleen. “Bij de evaluatie kregen we waardering voor onze strakke manier van procesmanagement. We leveren projecten op tijd en binnen budget op; dat vonden de product-owners en projectmanagers vrij uniek in IT-land. Bovendien waardeerden ze onze kennis en kunde om op verschillende niveaus mee te denken. Met designers van het ontwerpbureau, projectmanagement, de IT-afdeling van Alliander. Vanuit de techniek konden we steeds een eerlijke, onderbouwde inschatting maken of er meer capaciteit of tijd nodig was om doelen te bereiken. Zo bouwden we vertrouwen op.”

Procesmanagement

Bij het procesmanagement nam Ibuildings als technische partner een centrale rol in tussen de creatieven en de organisatie. Edwin de Vries: “Wij inventariseerden de impact van het design en koppelden dat direct terug aan projectleiders en managers om de consequenties voor het budget, de mensen en tijd in te schatten en aan te passen. Er is altijd een spanningsveld tussen grafisch ontwerp en techniek met de klant vaak als speelbal. Wij hebben door onze kennis en ervaring geleerd om technisch te anticiperen en te sparren met de designers. En dat weer terug te koppelen aan de klant.. Als een spin in het web. Zo heb je een waardevolle invloed op het proces en bouw je een vertrouwensband op met je klant. Je transformeert van leverancier naar partner. Dat is precies hoe we willen samenwerken.”

OTAP als uitgangspunt

Net zoals andere, grote bedrijven, hanteert Alliander eigen processen om nieuw ontwikkelde software uit te rollen binnen het bestaande IT-landschap. Zij werken met OTAP-omgevingen, waarbij OTAP staat voor de verschillende fases van softwareontwikkeling: Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Ook Ibuildings moest met deze methodiek ontwikkelen. Joris Steyn, lead-developer bij Ibuidings: “Drupal was nieuw binnen Alliander. Daarom hebben we regelmatig overlegd hoe we Drupal met de bestaande tooling konden uitrollen binnen het IT-landschap. Gelukkig heeft Ibuildings voldoende kennis en ervaring met Drupal om daar goed in te adviseren.” Met OTAP wordt software eerst volledig getest en geaccepteerd op een nagebouwde productieomgeving, zonder de continuïteit van productie in gevaar te brengen. Het is een investering, maar wel heel zinvol om hoge fout- en faalkosten in de echte productieomgeving te voorkomen.

Resultaat

De reacties van product-owners en projectmanagers op de samenwerking met Ibuildings zijn positief, zoals uit de evaluaties bleek. Edwin de Vries: ”Ze waren aangenaam verrast dat we projecten op tijd en binnen budget opleverden.  Maar ook dat we bijvoorbeeld bij liander.nl op tijd hebben bijgestuurd, omdat de scope van het project veel groter bleek dan eerst werd gedacht. Een van de projectmanagers vatte het zo samen: ‘Jullie hebben een heldere propositie, weten wat jullie wel en niet kunnen en dat communiceren jullie ook zo. Daar ben ik uitermate tevreden mee.’ Wij zelf zijn blij met de open communicatie en de korte lijnen. Dat werkt prettig en snel. Een mooie samenwerking dus, die we hopelijk nog lang voortzetten.”