JavaScript Frameworks
Bijna elke moderne website of webapplicatie die u tegenwoordig bezoekt, bevat JavaScript om interactiviteit toe te kunnen voegen. Bijvoorbeeld om fotoreeksen navigeerbaar te maken of om e-mails te valideren aan de ‘client-side’. Maar wat is JavaScript nu eigenlijk en waar wordt het voor gebruikt?
JavaScript is in principe een geïnterpreteerde script/programmeertaal die gedraaid wordt in de browser. Het zorgt er voor dat er meer kan worden getoond dan alleen een statische pagina zonder enige vorm van interactie. JavaScript is erg divers en kan voor verschillende functionaliteiten worden ingezet. Een aantal voorbeelden waar JavaScript voor ingezet kan worden, zijn instant formulier validaties, een foto carrousel of om verborgen content zichtbaar te maken. Ook het uitkappen van menu’s of de interactie met een knop, kan middels JavaScript worden gerealiseerd.
JavaScript development
Een van de grote uitdagingen bij JavaScript development is het feit dat het geïnterpreteerd wordt door een webbrowser. Er zijn veel diverse webbrowsers beschikbaar en deze kunnen JavaScript dus anders interpreteren. Hierdoor kan de webpagina zich anders kan gedragen bij de ene browser ten opzichte van de andere browser. Het gebruik van JavaScript frameworks lost dit probleem op. Deze bevatten namelijk JavaScript code die rekening houdt met de verschillende browser. Zo kan dezelfde code dus goed worden geïnterpreteerd door allerlei diverse webbrowsers. Nog een bijkomend voordeel van het inzetten van een JavaScript framework is dat er veel complexe code al beschikbaar is. Het inzetten hiervan, zorgt ervoor dat het development team zich kan focussen op de belangrijkste code voor het development project van onze klanten.
React en Vue frond-end
JavaScript vormt naast PHP een van de kerntechnologieen bij Ibuildings.
We zetten verschillende JavaScript frameworks en bibliotheken in binnen onze ontwikkeltrajecten. Uitgangspunt is altijd dat we de juiste tool inzetten voor de juiste taak.
React frontend
Voor verschillende single page applicaties (SPAS) gebruiken we het React framework. React is een frontend framework wat initieel gemaakt is voor Facebook en stamt uit 2013. Sindsdien is het steeds verder ontwikkeld en verbeterd.
Het grote voordeel van React is dat het volledige focus heeft op het bouwen van de user interface van een applicatie en de gebruikersinteractie hierbij. Hierdoor zijn er verschillende herbruikbare componenten ontwikkeld. Het is ook mogelijk om de pagina’s server side te laten reageren, wat zorgt voor een snellere laadtijden. Door de snelle laadtijd en focus op gebruikersinteractie is React een framework wat ingezet wordt om een positieve gebruikerservaring te stimuleren.
Vue frontend
Het Vue framework gebruikt ook diverse componenten die herbruikbaar zijn. Vue kan goed ingezet worden voor een single page applicatie in combinatie met de Nuxt.js bibliotheek, welke server side gerenderd wordt.
Vue stamt uit 2014 en wordt ook nog steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Het voordeel van het Vue frontend framework is dat een frontend developer dit framework sneller kan (leren) toepassen, maar het biedt iets minder flexibiliteit ten opzichte van het React framework.
Progressive Web Apps
Voor beide frameworks geldt dat er een grote community achter schuilt die veel componenten en bibliotheken gemaakt hebben en deze functionaliteit verder uitbreidt. Bovengenoemde frameworks kunnen beide ingezet worden voor de ontwikkeling van Single Page Applications.
Dit opent ook de deur om een Progressive Web App (PWA) te ontwikkelen voor uw pagina. Dit betekent dat de webpagina op een mobiel zich kan gedragen al een normale mobiele applicatie. Met Progressive Web App is het bijvoorbeeld mogelijk om (gedeeltes) van uw website offline beschikbaar te maken.