Shapeways
Shapeways maakt 3D-printen van wereldklasse toegankelijker voor iedereen door middel van automatisering, innovatie en digitalisering. Onze speciaal gebouwde software, brede selectie van materialen en technologieën en wereldwijde toeleveringsketen verlagen de barrières voor productie en versnellen de levering van kwaliteitsproducten. De digitale productieoplossingen van Shapeways hebben wereldwijd meer dan een miljoen klanten in staat gesteld om meer dan 20 miljoen onderdelen te produceren met behulp van 10 verschillende technologieën en 90 verschillende materialen en afwerkingen die in 160 landen worden geleverd.
Shapeways

We zijn in 2007 gestart en hadden onszelf als doel gesteld om begin 2008 live te gaan voor een beperkte groep en uiteindelijk in juni 2008 voor het grote publiek”. Aan het woord is Peter Weijmarshausen, CEO van Shapeways. “Met deze uitdagende doelstelling was de keuze om de ontwikkeling en de bouw van de site uit te besteden snel gemaakt. Een logische keuze, aangezien we niet alles zelf konden doen”, legt Peter uit. “We zochten daarom wel een partij die meer dan alleen programmeurs kon leveren. We wilden het geheel uitbesteden en hebben dus echt gezocht naar een strategisch partner… ”

…Een partij die mee kon denken over de opzet en architectuur van de nieuwe site, adviseerde, het project kon managen en die ook de website kon bouwen. Bij Ibuildings vonden we dit hele pakket. De aanbieding van Ibuildings sprong eruit. Zij kwamen met een goed onderbouwd en geloofwaardig verhaal. Dat gaf al snel de doorslag.

Ibuildings groeit mee

Peter: “Van Ibuildings verwachtten we in het begin vooral veel flexibiliteit. Als start-up is het moeilijk in te schatten wat je precies nodig hebt aan ondersteuning en capaciteit. Alles is nog nieuw. Nu we in de volgende fase zitten, is dit veel duidelijker. Het prettige van Ibuildings is dat ze met ons mee zijn gegroeid. Dit was voor ons een erg belangrijk punt bij de keuze van een partner. Samen met Ibuildings hebben we eerst alle wensen en eisen doorgenomen. Ibuildings heeft dit vertaald in een functioneel en technisch ontwerp. Al snel was de omvang van onze uitdaging duidelijk: een complex project met meerdere partijen en integraties met geavanceerde 3D-software. In verband met te verwachten pieken in bezoekersaantallen en de mogelijkheid voor internationale uitrol, hebben we steeds rekening gehouden met de schaalbaarheid. Alles moest ook nog eens snel, omdat we begin 2008 live wilden gaan met de site.

Speciale tools op maat

Ibuildings heeft alles op alles gezet om bij de lancering van de site de gewenste features op te leveren. En met resultaat. Ibuildings ontwikkelde speciale tools om de verwerking van berekeningen, bestellingen en andere features zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Features als ‘beste nieuwe design’ en de mogelijkheid om ontwerpen van anderen te beoordelen door ratings en commentaar gingen ook live, samen met de blog en forum functionaliteit. Voor ons was vooral die ‘community’-feature belangrijk. Als bezoeker kun je hiermee contact hebben met andere ontwerpers. Inmiddels zijn er al tienduizenden leden actief op de site en dat is toch een prachtig resultaat.”

Ontwikkeling van de shops

“Voor 2008 hadden we een roadmap opgesteld met alle ontwikkelingen die we in 2008 wilden realiseren. Met Ibuildings hebben we de hele roadmap 2008 doorgenomen, zodat zij ook een goed beeld hadden bij wat er allemaal moest gebeuren en hoeveel capaciteit dit zou vragen. Een mooi hoogtepunt is de ontwikkeling van de shops geweest. Gebruikers van 3D-software kunnen op onze site een eigen winkeltje openen”, legt Peter uit. “Hiervoor hadden we een keiharde deadline. We wilden deze unieke feature op de CES-beurs in Las Vegas lanceren. De CES is de grootste internationale consumenten elektronicabeurs ter wereld. Ibuildings heeft dag en nacht doorgewerkt om het te realiseren. En met succes. We hebben de deadline gehaald en er zijn nu al meer dan 500 shops op de site”.

example 3D prints

Verder bouwen met Ibuildings

“Voor 2009 hebben we ook een roadmap opgesteld, maar je ziet dat we nu echt in de volgende fase zijn beland. Daar waar de roadmap van 2008 nog allerlei introducties van grote nieuwe features in zich had, is het nu tijd om de diepte in te gaan en de bestaande zaken verder te finetunen. Uiteraard hebben we daar zelf ideeën over, maar ook onze huidige bezoekers komen regelmatig met suggesties voor verbeteringen. Dit houdt ons scherp en zorgt voor regelmatig contact en overleg met Ibuildings”, aldus Peter.

Co-creator brengt designer en klant bij elkaar

Een van de laatste projecten die Ibuildings heeft ontwikkeld voor Shapeways is het Co-Creator Platform. Hiermee spelen ontwerpers direct in op de wensen en behoeften van de klant. Via het platform biedt de ontwerper een basisproduct aan dat klanten kunnen aanpassen aan hun eigen specifieke wensen. Zo kunnen onder andere fotolijstjes, manchetknopen, servetringen en decoraties voor in de kerstboom op maat worden gemaakt. Massa-customizing verovert de wereld! Nu zijn er al meer dan honderd designs op de website die eenvoudig aan te passen zijn.