The Content Exchange
TCE, brengt ‘makers’ en ‘uitgevers’ van content bij elkaar. Door direct met elkaar zaken te doen zijn er meer verhalen te produceren, publiceren en distribueren. Die verhalen komen in de vorm van video, print en audio. Alles rondom rechten, prijs en distributie is geregeld, net zoals betaling voor wat je gebruikt. In het eerste kwartaal na livegang is al een tiental grote klanten uit heel Europa aangesloten en de ambitie is om wereldwijd te gaan. Dat kan, omdat het platform daarop is voorbereid en alle content standaard en automatisch naar het Engels wordt vertaald.
The Content Exchange

The Content Exchange, kortweg TCE, is een nieuw B2B contentnetwerk. Een digitaal platform waar redacteuren, uitgeverijen en freelancers rechtstreeks op een open en eerlijke manier verhalen, video en audio aanbieden en (opnieuw) uitgeven. Rechten, prijzen, voorwaarden, en een schat aan waardevolle content: alles is geregeld. Dat maakt TCE uniek. En zeg je uniek, dan zeg je Ibuildings. Want die zetten graag hun tanden in uitdagende, anders-dan-anders webapplicaties. Joris van Lierop, Managing Director van TCE weet waarom.

Van eerste idee tot MVP

Toen het idee rijpte voor een platform om content te delen, wist Joris van Lierop meteen met wie hij de digitale ontwikkeling wilde doen. “Ik werk al een aantal jaren prettig samen met Ibuildings. Voor mij zijn ze de ‘preferred’ bouwer en wel meer dan dat. Al vanaf de ideeënfase hebben we samen opgetrokken om de richting te bepalen en te komen tot een Minimal Viable Product (MVP): wat moeten we minimaal bouwen om TCE te laten werken?”

Ibuildings begeleidde brainstormsessies en polste vertegenwoordigers van redacties naar hun ideeën over een dergelijk platform en hoe ze ermee wilden werken. Hieruit volgende mock-ups om het gevoel van de redacteuren te toetsen en feedback te krijgen. Dit mondde uit in een helder beschreven MVP en bijbehorende backlog: een gebruiker moet minimaal content kunnen uploaden, opslaan in een database en kunnen afnemen. “We hebben bewust twee, drie maanden de tijd genomen voor dit proces. Het is het fundament voor de hele verdere ontwikkeling en dat moet solide zijn”, aldus Joris van Lierop.

Agile ontwikkelen

Voor het bouwen volgde Ibuildings zijn beproefde agile ontwikkelingsproces. In tweewekelijkse sprints leverde het development-team steeds een deel van de software op. De feedback hierop – ook van redacteuren als toekomstige gebruikers – werd steeds meegenomen in de volgende sprint. In de pilotfase konden zo’n 70 testers TCE binnenstebuiten keren. Ook die ervaringen werden verwerkt, waarna de eerste release live ging. Dat is nu drie maanden geleden.

Vanaf de ideeënfase

Joris van Lierop kijkt terug op hoe TCE in ruim een jaar is gegroeid van idee tot volwaardig contentplatform en de rol van Ibuildings hierin. “Als je van nul af aan begint met enkel een idee, is het heel prettig dat je een open en energieke samenwerking hebt met je bouwer. Dat ze meedenken over de aanpak; niet alleen in het bouwen, maar juist ook al daarvoor in de toetsing van het idee. Wat is precies de klantvraag? Waarom is dat zo? Wat zijn de prioriteiten? Daar ligt de echte focus.”

Moeiteloos bouwen

“Natuurlijk zijn er allerlei eisen die moeten kloppen”, gaat Van Lierop verder. “Blijven we binnen budget, loopt de planning zoals verwacht, hoe zit het met technische eisen als veiligheid, privacy, snelheid van het platform? Bij Ibuildings merk je dat ze over al deze aspecten voortdurend nadenken en standaard meenemen in hun agile aanpak en bouwproces. In elke sprintdemo ging het development-team in op veiligheid, privacy, architectuur, performance. Heel duidelijk en transparant. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar uit ervaring weet ik dat dat lang niet altijd zo is.”

Bij de ontwikkeling van een innovatief platform als TCE wil je als ondernemer geen kopzorgen hebben over het feitelijke bouwen, legt Joris van Lierop uit. “Je hebt al je energie nodig om je te richten op de kern: wat moet het platform voor je klanten betekenen. Ibuildings laat het hele bouwproces moeiteloos lijken voor jou als opdrachtgever. Dat is uitermate prettig. Het bouwen zelf is nooit een knelpunt of een punt van discussie. Dat is wat je als ondernemer wilt.”

Als een huis

Ondertussen staat TCE als een huis. “We hebben nooit problemen met performance, snelheid of inloggen. Alles wat het moet doen, doet het gewoon… ALTIJD. En dat is wel heel prettig. We horen van klanten dat ze de gebruiksvriendelijkheid heel erg waarderen. In feite kunnen ze alles zelf instellen en aanpassen, zoals feeds met interessante onderwerpen en thema’s. Maar we hebben ook een korte instructievideo gemaakt voor nieuwe gebruikers, zodat ze snel aan boord zijn.”

Screenshot

No-nonsens

“Ik ervaar de samenwerking met Ibuildings niet als een leverancier/klantrelatie, maar als een partnership. Zaken als budget, doorlooptijd, en andere voorwaarden regel je samen in de offertefase. Als je allebei getekend hebt, ga je als gelijkwaardige partners aan de slag en kijk je naar hoe je samen het meeste uit het project kunt halen. Voor mij is Ibuildings een prettige, no-nonsens partij. Ze leveren gewoon wat je nodig hebt. Wil je meer? Dat kan, maar ze leveren nooit alleen om het leveren.”

TCE: de techniek

Serverless Framework Logo

Het TCE platform is volledig gebaseerd op een cloud native infrastructuur.
Door deze keuze is het mogelijk om volledig te concentreren op de business requirements en minder op de infrastructuur. Serverless heeft ook het grote voordeel dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Ook het opschalen en afschalen van capaciteit vindt volledig automatisch plaats. Zo waren bijvoorbeeld de hostingkosten de eerste maanden nihil en groeide de infrastructuur automatisch mee met de groei van (het gebruik van) het platform. Voor een startup was dit zeker een pluspunt.

De vele services zijn in TypeScript ontwikkeld en voor het serverless gedeelte werd gebruik gemaakt van het Serverless Framework. Deze laatste vergemakkelijkt de vele configuraties die nodig zijn om dit, in ons geval, op AWS te deployen.

Daarnaast gebruiken we ook een geoptimaliseerde Elasticsearch zoekmachine om zeer snel door tienduizenden artikelen te kunnen zoeken.

Bezoek de TCE website: https://tce.exchange