CARMACAL CO₂-Calculator
CARMACAL is een CO₂-calculator voor de toerisme-industrie en is ontwikkeld binnen CARMATOP (CARbon MAnagement for Tour OPerators), een project dat is uitgevoerd in samenwerking met ANVR, Climate Neutral Group, NHVT, Hogeschool Zeeland, Ibuildings, ECEAT en 16 toeristische bedrijven. CARMACAL heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Innovatieprijs van de Verenigde Naties. Steeds meer organisaties in de reisbranche en toerisme-industrie gebruiken CARMACAL. Ook internationaal.
CARMACAL CO₂-Calculator

Reizen is goed voor de economie. Maar is reizen ook goed voor het klimaat? Hoe duurzaam is het, als we steeds vaker en steeds verder reizen? Ibuildings ontwikkelde voor en met de reisbranche CARMACAL, een calculator die de CO₂-voetafdruk, de carbon-footprint, van vakantiereizen berekent. Een innovatief project, bekroond met verschillende, grote prijzen. Paul Peeters, lector Duurzaam toerisme Hogeschool NHVT, en Frank Oostdam, directeur ANVR, waren betrokken bij het project.

CARMACAL is de eerste CO₂-calculator, of carbon-calculator, waarmee reisorganisaties eenvoudig de CO₂-uitstoot van hun reisaanbod kunnen doorrekenen. Een unieke tool, die zich niet beperkt tot bijvoorbeeld alleen vluchten, maar alle elementen van een reis meeneemt. De calculator beschikt over vrijwel alle vluchten in de wereld en over de CO₂-voetafdruk van 25 verschillende andere soorten van transport, meer dan 700.000 accommodaties en meer dan 20 soorten excursies/activiteiten. Heeft een accommodatie een hoge carbon-footprint? Dan is er misschien een andere mogelijkheid om te overnachten. Is die binnenlandse vlucht noodzakelijk of kan het ook per trein? CARMACAL geeft inzicht om de CO₂-impact van het totale reispakket aan te passen of adequaat te compenseren.

CO₂-bewust

Volgens Frank Oostdam van de ANVR maakt CARMACAL reisorganisaties bewust van de impact van reizen op het klimaat. “Met een simpele, betaalbare tool kunnen zij duurzaamheid in de vorm van carbon-management een vaste plek geven in de bedrijfsstrategie. Met de calculator hebben ze veel praktische mogelijkheden om hun reisproducten CO₂-neutraler te maken. Wijzig je een onderdeel? Dan zie je meteen wat het effect is. Een volgende stap is dat touroperators de CO₂-voetafdruk van reisproducten gaan communiceren naar hun klanten, bijvoorbeeld met een CO₂-label. Zo kunnen consumenten milieubewust kiezen of hun voetafdruk gaan compenseren.”

Duurzaamheid en omzet

CARMACAL is de uitkomst van een subsidieproject, waarin kenniscentra, hogescholen, de ANVR en een aantal reisorganisaties samenwerkten.

Wiki

Het projectteam besloot alle gegevens over vervoer, accommodaties en excursies/activiteiten van de deelnemende touroperators in een computermodel te gieten om de te berekenen. Dat was geen sinecure. De data was vaak ongestructureerd, soms onvolledig en opgeslagen in allerlei bestandsformaten. Als dat bij één touroperator zo was, hoe zou het dan bij de anderen zijn? Even ongestructureerd, zo bleek. De beste oplossing om de data te ontsluiten leek een wiki. Degelijk, maar technisch. Niet echt gebruikersvriendelijk voor ‘gewone’ gebruikers, zoals de touroperators die ermee gingen werken. “We hadden een professionele IT-ontwikkelaar nodig, die voor een werkbare webapplicatie kon zorgen,” aldus Paul Peeters.

Kennis, kunde en leiding

Ibuildings pakte de handschoen op. Binnen een strak budget en tijdsbestek en met een vast, maar heel divers pakket van wensen en eisen. Paul Peeters vindt dat ze dat uitstekend hebben gedaan. “Zoals verwacht, bracht Ibuildings de juiste technische kennis en kunde mee. Maar minstens zo belangrijk is de leidende rol die ze hebben gespeeld om alle uiteenlopende wensen van de touroperators te kanaliseren. Ze fileerden ons tot op het bot. Wat heb je nodig en waarom? Kan het misschien anders? Willen de anderen dit ook? Zo zijn we teruggekomen tot de kern van waaruit een bewonderenswaardig eenvoudige webapplicatie is ontstaan.”

Op tijd en binnen budget

De wiki was op dat moment een gegeven. Dus bouwde Ibuildings een toegankelijke gebruikersapplicatie die met een API werd gekoppeld aan de wiki. In een later stadium is op advies van Ibuildings de wiki-technologie toch losgelaten en zijn alle gegevens overgezet naar meer gangbare databases, waardoor de applicatie sneller en betrouwbaarder werkt. Paul Peeters is tevreden over de samenwerking.

“Ibuildings heeft de applicatie binnen budget en exact op de deadline opgeleverd. Zij waren altijd op tijd. Met hun ruime IT-ervaring en de structuur die ze in het project hebben aangebracht, hebben ze een waardevolle bijdrage geleverd aan het succes van CARMACAL.”

Internationaal gelauwerd

CARMACAL heeft in korte tijd al verschillende prijzen in de wacht gesleept:

  • 2017: Winnaar 13th UNWTO Award for Innovation in Research and Technology, innovatieprijs World Tourism Organization van de Verenigde Naties
  • 2016: 3de plaats bij RAAK-Award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen
  • 2016: Winnaar WTTC Award for Innovation, innovatieprijs World Travel & Tourism Council
  • 2015: Winnaar Groene Veer, vakprijs duurzaam ondernemen Nederlandse reisbranche

Volgens een van de juryrapporten is CARMACAL “uniek in de wereld en innovatief, kan eenvoudig worden uitgedragen en trekt ook internationaal aandacht, waardoor het een grote invloed op de verduurzaming van het toerisme zal hebben.” En daar werkt Ibuildings graag aan mee.