ZorgkaartNederland.nl
Bohn Stafleu van Loghum (BSL) is de grootste uitgeverij voor de gezondheidszorg in Nederland. Sinds maart 2007 is het bedrijf onderdeel van Springer Media BV. Het snelgroeiende mediabureau heeft twee vestigingen in Nederland waar 150 mensen werken. Naast gezondheidszorg, is Springer Media actief in de sectoren midden- en klein bedrijf. Samen met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en gesteund door Zilveren Kruis Achmea heeft Bohn Stafleu van Loghum ZorgkaartNederland opgezet. ZorgkaartNederland wil een compleet en onafhankelijk overzicht bieden van de zorg in Nederland.
ZorgkaartNederland.nl

ZorgkaartNederland is het meest complete en onafhankelijke overzicht van het zorgaanbod in Nederland. Bezoekers vinden hier meer dan 800.000 patiënt-waarderingen over zo’n 132.000 instellingen en zorgverleners. Sinds de invoering van de vrije tandartstarieven, staan ook deze op de site. Ibuildings leverde binnen vier weken een volledig platform op.

Transparantie in tandartstarieven

Uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum (BSL) was al met Ibuildings in gesprek voor ZorgkaartNederland, toen de NPCF de vrije tandartstarieven online wilde ontsluiten. Snelheid was cruciaal, want er was druk vanuit de politiek.
Binnen een maand moest de site ontwikkeld, geladen en opgeleverd zijn. Met meer dan 6.300 tandartsen behoorlijk ambitieus. Edwin van Dessel, Manager Operations: “Ibuildings pakte dit voortvarend op. We merkten dat ze zich heel snel konden inleven in onze eisen.”

Belangrijkste eisen: snelheid en kwaliteit

“Snelheid was cruciaal, maar ook kwaliteit. Een site staat of valt met de content, dus we wilden bij lancering zo veel mogelijk tarievenlijsten beschikbaar hebben.
Voor de database ontwikkelde Ibuildings een platform, www.publiceeruwtarieven.nl, waarop tandartsen hun tarieven zelf konden invoeren. Daarnaast waren er exportlijsten uit veel verschillende bronnen om in te lezen. Onder andere van het NPCF en uit een van de financiële systemen waar veel tandartsen mee werken. De bestandsformaten weken nog al eens af, maar Ibuildings anticipeerde hierop met een flexibele import. Vervolgens zorgde Ibuildings voor publicatie van de verzamelde tarieven op ZorgkaartNederland.nl.”

“Verademing om mee te werken”

Edwin vertelt dat Publiceeruwtarieven voor BSL een heel goede kennismaking was met Ibuildings als ontwikkelaar. “We hadden al een goed gevoel bij hen als beheerder, maar hebben nu ondervonden dat dat gevoel ook klopt bij een ontwikkelproject.

Het is echt een verademing te werken met een bedrijf waarvan je direct aanvoelt dat je je technisch geen zorgen hoeft te maken. We hebben in één afspraak alles doorgesproken en nog één keer de puntjes op de ‘i’ gezet. Daar hadden ze genoeg aan. We hebben samen laten zien dat we snel een website kunnen bouwen, die ook kwalitatief goed is.”

Beheer Zorgkaartnederland

Zoals gezegd, had BSL al contact met Ibuildings. ZorgkaartNederland was aanvankelijk vrij eenvoudig gebouwd. Maar toen de site steeds succesvoller werd - inmiddels ruim 3 miljoen pageviews per maand en bijna 150 waarderingen per dag - bleek het tijd om te professionaliseren.
Er kwamen andere eisen voor onder andere kwaliteit, service, performance en beveiliging. BSL liet Ibuildings performance en security audits uitvoeren en kreeg daarmee een helder beeld van de zwakke plekken van de site en hoe ze die konden oplossen.

Communiceren op één lijn

Edwin vertelt: “Waarom we Ibuildings vroegen om de audits uit te voeren? De site was ontwikkeld in PHP, dus kwamen we al snel bij hen uit als een van de weinige bedrijven die kwaliteit leveren op PHP. Ze hebben ook een goede omvang. Dat geeft een gerust gevoel. Je bent minder kwetsbaar als klant, want ze kunnen altijd iemand bijschakelen.

De audits die ze deden, bevestigden hun reputatie. Je praat met mensen die hun eigen techniek volledig doorgronden, maar ook begrijpen wat je wilt. Veel bedrijven zijn technisch wel goed, maar blijken in communicatie niet op dezelfde één lijn te zitten. Met Ibuildings heb ik die klik wel.”

Zorgkaartnederland groeit door

De ambities voor ZorgkaartNederland zijn groot. Enerzijds wil BSL het aantal waarderingen laten groeien. Anderzijds wil de organisatie deze subjectieve data aanvullen met objectieve data. Resultaten uit onderzoeken, enquêtes, inspecties. Met als doel een zo volledig mogelijk overzicht van de zorg in Nederland. Hierdoor krijgt de data ook statistische waarde waar patiënten en zorgverleners hun voordeel mee kunnen doen. Edwin: “Onze ambities vragen om een betere performance met meer pageviews en een site die nog gebruikersvriendelijker en sneller is. We gaan een nieuwe fase in.”