Groenendijk Bedrijfskleding
Groenendijk Bedrijfskleding is sinds 1997 totaalleverancier van bedrijfskleding, bedrijfsschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen in de Benelux met een focus op duurzaamheid en innovatie. Vanuit het hoofdkantoor in Woerden zetten ruim 200 medewerkers zich in om klanten van A tot Z te ontzorgen, van ontwerp en productie tot voorraadbeheer en logistiek, zodat iedereen fluitend naar het werk gaat.
Groenendijk Bedrijfskleding

Groenendijk Bedrijfskleding is een totaal-leverancier voor bedrijfskleding aan vooral grote organisaties in de Benelux. Van werkkleding en kostuum tot persoonlijke beschermingsmiddelen en bedrijfsschoenen.

De opdracht van Defensie voor de levering van nieuwe gevechtslaarzen zit het bedrijf dan ook als gegoten. Ruim 45.000 militairen en reservisten krijgen voortaan de best passende en meest comfortabele gevechtslaars voor hun taak of missie. Ibuildings ontwikkelde hiervoor een unieke 3D-inmeetapplicatie. Volgens Leendert Oosterom, Project Coördinator Logistiek en Productie bij Groenendijk “de mooiste applicatie die er binnen ons bedrijf draait”. Hij legt uit waarom.

Niet handmatig, maar geautomatiseerd

Het begon met een succesvolle aanbesteding door Groenendijk Bedrijfskleding voor de levering van gevechtslaarzen. De laarzen zijn onderdeel van een groot project binnen Defensie waarin alle militairen de komende jaren worden voorzien van nieuwe kleding en uitrusting, passend bij de taken van nu. Uniek in dit project is dat de militairen keuze krijgen in het model laarzen en de pasvorm. Om die keuze te inventariseren komt elke militair op de eigen kazerne naar een speciale pastrailer – ook nieuw – waar met een 3D-scanner beide voeten worden opgemeten en de militair verschillende schoenen kan passen en testen.

Inmeettrailer

De gegevens uit de meting komen rechtstreeks in een webapplicatie, en worden daar aangevuld met de persoonlijke voorkeuren. Zo heeft Defensie alle informatie om de juiste laarzen en sokken te kunnen bestellen. “Toen we de aanbesteding wonnen, dachten we meteen: dat gaan we professioneel aanpakken. Niet handmatig met overtikken en kans op fouten, maar volledig geautomatiseerd. Daar hebben we een applicatie voor nodig.”

PHP, tijd en klik

En dus ging Groenendijk op zoek naar een geschikte partner om zo’n applicatie te bouwen. “Een van de selectiecriteria was dat er in PHP ontwikkeld kon worden, waarbij onze eigen ontwikkelaar deel zou uitmaken van het projectteam. We vinden het belangrijk dat alle ontwikkelingen en know-how binnen Groenendijk blijven; dat maakt ons een sterke marktspeler.”

Verder was een korte doorlooptijd een eis, omdat de inmeetapplicatie essentieel is voor de nieuwe pastrailer die binnen drie maanden ging rijden. En natuurlijk moest er een wederzijdse klik zijn. “We zijn een creatieve organisatie en zoeken soortgelijke partners.” Ibuildings voldeed aan al deze criteria.

Van idee naar werkende applicatie

Groenendijk Bedrijfskleding wist globaal hoe de applicatie er uit moest zien, maar de verdere uitwerking lag nog helemaal open. “Ibuildings heeft ons echt aan de hand genomen. Meteen aan het begin hadden ze al uitgewerkt hoe zij de applicatie voor zich zagen. En dat ging een stuk verder dan onze eerste schetsen. Welke invoer is verplicht, wanneer is er keuze, waarom wil je dat, kan het slimmer?”.

“Tijdens de hele verdere ontwerpfase begeleidde Ibuildings ons met vragen, dacht vooruit en bracht slimmigheden in waar wij nog niet aan hadden gedacht. Dat ging van kleine zaken als een extra controlestap op de juistheid van ingevoerde gegevens tot een doordachte manier om goed en efficiënt om te gaan met het fenomeen ‘onparen’.”

Onparen

Bij het opmeten van de juiste schoenmaat, krijg je al snel te maken met mensen met ongelijke voeten. Eén op de vier mensen blijkt links een andere schoenmaat te hebben dan rechts. Zij hebben dan twee verschillende maten nodig – een onpaar schoenen – maar hoe leg je dat vast?

“Wij wilden dat heel simpel doen, maar het development-team van Ibuildings dacht al verder. Kun je die invoer vervolgens automatiseren en verder verwerken? Dat was natuurlijk wel handig. Die stappen zijn dus meteen meegenomen in de code, zodat je nu alleen een vinkje hoeft te zetten en de juiste maten invoert, waarna je zelfs te zien krijgt waar je in de trailer tussen de ruim 700 paren de juiste gevechtslaarzen vindt om te passen.”

Snelle stappen met agile

De agile werkwijze van Ibuildings met tweewekelijkse sprints sluit goed aan bij hoe Groenendijk wil werken en zorgde binnen de doorlooptijd voor een werkende applicatie. “Het is wel een intensief proces, maar daardoor maak je in korte tijd grote stappen. Soms was de informatie vanuit Defensie niet direct beschikbaar, maar dat had geen echte invloed op het proces.

Ibuildings inventariseerde al van tevoren wat ze nodig hadden voor een volgende sprint, zodat ze verder konden. Zo hielden ze ons en Defensie scherp en dachten we eigenlijk steeds een sprint vooruit.”

Shop

Partner voor de toekomst

Groenendijk Bedrijfskleding is heel tevreden met het werk en de mensen van Ibuildings. “We zijn enorm trots op het hele project voor Defensie met de 3D-inmeetapplicatie en de pastrailer. Het toont de professionaliteit van onze organisatie, zowel voor bestaande als toekomstige klanten.” “Ibuildings heeft in korte tijd heel veel kennis en kunde ingebracht. Dat uit zich in expertise, meedenken, samenwerking en vormgeving: heel professioneel. Bovendien is het een gezellige club mensen; niet onbelangrijk als je zo intensief samenwerkt. Wij hebben heel veel van hen geleerd en zijn blij met deze partner voor de toekomst.”


De inmeetapplicatie: de techniek

De inmeetapplicatie bestaat voor de backend uit een PHP-webapplicatie met Laravel framework. En als frontend een modern en toegankelijk visueel ontwerp, dat volledig aansluit bij de huisstijl van Groenendijk Bedrijfskleding.

Voor het inmeten van de voeten hebben we een koppeling met een 3D-scanner ontwikkeld. De gegevens uit de meting komen rechtstreeks in de applicatie, en worden aangevuld met de categorie gevechtslaars – afhankelijk van taak of missie – de modelkeuze. Vanuit de applicatie zijn API-koppelingen gerealiseerd naar verschillende bedrijfssystemen binnen Groenendijk, waaronder Exact.
De applicatie draait niet alleen in de pastrailer, maar ook in de shop-in-shop in het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf (KPU) van Defensie in Soesterberg. De shop-in-shop heeft een andere werkwijze, waardoor extra functies nodig waren naar bijvoorbeeld webshop, magazijn en uitgiftesysteem.

Naast de (door)ontwikkeling en finetuning van de webapplicatie, verzorgen we ook het applicatiebeheer en zorgen daarmee voor continuïteit.

Gevechtslaarzen