Oases
Strukton Rail is een fullservice-aanbieder voor spoorsystemen in Europa. Al meer dan 90 jaar zijn zij verantwoordelijk voor het functioneren van railsystemen. Hun kennis en expertise richt zich zowel op infrastructuur als op rollend materieel. Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop. In Nederland is Strukton Rail de grootste speler; in Europa breiden zij verder uit. De organisatie biedt werkgelegenheid aan 3.000 mensen en heeft eigen vestigingen in Nederland, België, Italië, Zweden en Duitsland.
Oases

Ibuildings ontwikkelde al Strukton Veiligheidsplan voor Strukton Rail. Nu is daar Oases aan toegevoegd, een softwaretool voor het modelleren van bedrijfsprocessen.
Gerard Keizer en Albert Grit, respectievelijk Manager en Consultant Business Processes, kijken terug op een vlot ontwikkelingsproces en een prima samenwerking met Ibuildings. “Wij werken al langer met Ibuildings en zien hen echt als co-makers. Eerlijk, betrokken en scherp op budget, scope en planning.”

Verouderde modelleersoftware

De bestaande modelleersoftware bij Strukton Rail was hard aan vervanging toe. Ruim vijftien jaar in gebruik, gebaseerd op een verouderde Oracle-database, steeds lastiger te onderhouden of uit te breiden met nieuwe functies. Terwijl de licenties wel doorliepen. Gerard Keizer: “De applicatie, en dan vooral de backend, was niet gebruikersvriendelijk. Alleen een expert kon ermee werken. We hadden behoefte aan nieuwe functionaliteit.
Een compliance-matrix bijvoorbeeld, die de relatie tussen eisen en normen van overheden en klanten en de oplossingen daarvoor in overzichtelijke processen en informatiestromen laat zien. Of heldere interactiediagrammen die de samenhang tussen processen onderling weergeven. Bovendien wilden we naar open-sourcesoftware: alle broncodes in eigen beheer en geen licenties meer.”

Ibuildings, vanzelfsprekend

Strukton Rail vroeg Ibuildings als ‘huis-ontwikkelaar’ om deze software opnieuw te bouwen. Gerard Keizer: ”Ik heb veel vertrouwen in Ibuildings, dus waarom zouden we dan een andere partij overwegen? Ze werken planmatig en systematisch. Dat begint met een doortimmerd functioneel ontwerp, waarin ze hun voorstellen laten zien. Dan gaan ze ontwikkelen, iteratief, in sprints en met ‘proofs of concept’. Je ziet meteen resultaat en of het werkt. Ibuildings zorgt voortdurend voor terugkoppeling. Zowel over de financiën als over de technische voortgang. Nog een pre: ze investeren zelf ook. Voor dit project bijvoorbeeld hebben ze zich eerst in korte tijd helemaal verdiept in de structuur van het oude systeem. Dan zit je meteen op dezelfde golflengte.”

Van star en statisch naar interactief en dynamisch

De belangrijkste verandering voor het nieuwe Oases is die van een star en statisch modelleersysteem naar een dynamisch systeem om processen te beschrijven. Een systeem waarbij gebruikers eenvoudig interactief processen, middelen en tooling kunnen bewerken. Er zijn flink wat technische uitdagingen overwonnen, waarvoor geen standaardoplossing bestond. Hoe vertaal je complexe, platte data naar een overzichtelijke, grafische weergave in een dynamische omgeving op het web? Hoe ontwikkel je een gebruiksvriendelijke editor waarmee je gemakkelijk elementen kunt bewerken, toevoegen, verwijderen en slepen? Albert Grit is tevreden met de open-sourceoplossingen die Ibuildings heeft gevonden. “Voor vector graphics op het web gebruiken ze de JavaScript-libary Raphaël; de beste library voor het JavaScript-gedeelte.
Een andere bewuste keuze is die voor het Symfony PHP Framework, omdat het ‘proven’ technologie is. Schaalbaar, gemakkelijk te onderhouden en uit te breiden.”

Kritische applicatie, intern en extern

Gerard Keizer beschrijft Oases als een kritische applicatie. “Het is het enige medium dat de organisatie, standaarden en werkwijzen van Strukton Rail volledig beschrijft. Inderdaad, de blauwdruk voor onze bedrijfsvoering.” Het gevolg is dat veel mensen gebruikmaken van Oases, zowel intern als extern. Intern als naslag, voor verbetermanagement, analyses, bij de introductie van nieuwe medewerkers, trainingen. Extern zijn het certificerende instanties die profiteren van Oases: “Zij kunnen ons gemakkelijker auditen,” zegt Gerard Keizer. En klanten? “Ook bij hen gebruiken we Oases om te laten zien hoe we ons werk organiseren. Zij zijn enthousiast over de methodiek en verwijzen zelfs anderen naar ons, omdat ze vinden dat wij het goed voor elkaar hebben.”

Meer efficiency, betere communicatie, sterker imago

Gerard Keizer en Albert Grit zien beiden de voordelen van de nieuwe modelleersoftware. Albert Grit: “We werken absoluut efficiënter dan vroeger. We doen meer met minder mensen en in minder tijd. Onze communicatie is verbeterd, omdat we alle processen beter in kaart hebben.” Gerard Keizer vult aan: “Naast hogere efficiency en betere communicatie zie ik imagowinst als voordeel. Standaardiseren is een must om de kwaliteit en de veiligheid te leveren die onze klanten vragen. Zeker bij spoorwerkzaamheden. Improviseren? Dat is echt verleden tijd. Het inzicht dat klanten nu krijgen in onze werkwijzen, versterkt hun vertrouwen. Ook zij merken dat standaardisatie leidt tot meer efficiency en daarmee tot hogere kwaliteit en meer veiligheid.”

Screenshot Oases

Hyperintelligent en toch eenvoudig

Volgens Albert Grit kan Strukton Rail met het nieuwe Oases weer jaren vooruit. “De grootste kracht van het softwaresysteem is misschien wel dat het simpel lijkt, maar dat er heel veel technische intelligentie achter zit. Dat is wat Ibuildings toevoegt. We plukken nu al de vruchten, maar dat wordt nog meer naarmate we meer functionaliteit toevoegen. Uitgebreidere rapportages, prestatie-indicatoren, feedback op processen. Organogrammen doen we inmiddels ook met Oases. Veel handiger dan in Excel.”

Gerard Keizer voegt daaraan toe: “We gaan Oases op de markt brengen voor andere bedrijven in het (spoor)transport. Dat past precies in het beleid van Strukton: slimme vindingen naar buiten brengen, zodat anderen er ook van kunnen profiteren.”

Lees meer over Oases: https://oases.nl