XS4ALL
XS4ALL werd in 1993 opgericht door internetpioniers en is sindsdien uitgegroeid tot een gerenommeerde internetprovider voor bedrijven en consumenten. Bij XS4ALL draait alles om veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid. De automatisering wordt in eigen beheer gedaan waarbij het gebruik van Open Source de voorkeur heeft.
XS4ALL

Ronald Renes is Software Development Manager bij XS4ALL en leidt een team van 30 medewerkers, waaronder zowel architecten als ontwikkelaars. Zijn afdeling is verantwoordelijk voor de complete interne automatisering. Het gaat hierbij, onder andere, om het bestel-, lever- en servicebaar maken van de verschillende diensten van XS4ALL. ‘Bij alles wat we doen, staat veiligheid en privacy hoog in het vaandel’, vertelt Ronald. ‘Niet alleen bij onze afdeling maar binnen heel XS4ALL. We doen veel om dit continu te verbeteren.

Inmiddels hebben we intern veel expertise opgebouwd. Waarom we contact hebben gezocht met Ibuildings? We weten dat er geen grote fouten in onze code zitten, maar programmeren blijft mensenwerk en er zijn wel degelijk zaken in de code te verbeteren. Met een training wilden we kijken wat we in de toekomst nog beter kunnen doen’.

XS4ALL en Ibuildings goede match

Ronald: ‘Ik had niet direct een partij op het oog voor de training, maar één van mijn senior ontwikkelaars had goede ervaringen met Ibuildings in de tijd dat hij nog bij KPN werkte. Ondanks dat wij, als XS4ALL, nog geen ervaring met Ibuildings hadden, kenden we Ibuildings uiteraard wel van naam. Het is een bekende naam in de PHP-wereld met een goede reputatie. Al bij het eerste gesprek bleek het een goede match. Ibuildings kwam direct met vakmensen en al snel bleken zij goede gesprekspartners voor mijn team. Dat was voor mij essentieel en gaf vertrouwen in de samenwerking’.

De Ibuildings trainingsmethodiek

Een gedegen voorbereiding voor een maatwerktraining betaalt zich altijd terug. Dat is de insteek van Ibuildings en hiermee onderscheiden zij zich van andere partijen. Ibuildings duikt voor de start van de training samen met de klant de diepte in. Allereerst in een brainstormsessie. Daarin wordt duidelijk wat de trainingsvraag precies is. Vervolgens houdt Ibuildings met alle deelnemers een één-op-één diepte- interview. Zodoende wordt duidelijk wat ieder zijn individuele aandachtspunten zijn en kan een gedegen trainingsplan worden opgezet. Ronald beaamt dit: ‘Ibuildings weet als geen ander hoe ze een training aantrekkelijk moeten maken voor de deelnemers.
De training was goed afgestemd op de ontwikkelaars: in kleine groepen met aansprekende voorbeelden. Bijzonder in ons geval was natuurlijk dat we tijdens de training met onze eigen code hebben gewerkt. Je merkt dat dit aspect het nog interessanter maakt voor de deelnemers’.

Maatwerktraining zorgt voor bewustwording en uniforme aanpak

De maatwerktrainingen van Ibuildings zijn altijd 100% op de situatie bij de klant afgestemd en brengen een heel team naar hetzelfde kennisniveau. Ronald legt uit dat hij nog een ander belangrijk doel voor ogen had. ‘Ik wilde door deze training een nog beter bewustzijn creëren op het gebied van privacy en security. Door de training hebben we niet alleen geleerd van de gemaakte fouten, maar krijgen we ook meer uniformiteit in onze aanpak en methodiek. Gezamenlijk is de hele opzet van de training vooraf uitvoerig doorgenomen’. Nog een hele puzzel, legt Ronald uit. ‘De indeling van de groepen moest zo zijn, dat iedere deelnemer genoeg uitdaging zou hebben.

Mijn team is best kritisch en bestaat uit vaklui met passie voor wat ze doen. Die vinden training prima, maar dan wel van een partij waar ze iets nieuws van kunnen leren. Niet altijd een eenvoudige opgave, maar de match met Ibuildings was er meteen. De opzet van de training sloot goed aan en de inhoudelijke vakkennis die Ibuildings inbracht, werd gewaardeerd. Stel we krijgen binnenkort te maken met een structurele wijziging en hebben hulp van een externe partij nodig, dan is Ibuildings de eerste partij die ik bel. Niet alleen omdat ik er als manager vertrouwen in heb, maar omdat het hele team dat heeft’.