Speakap
Speakap is een zakelijk intern sociaal netwerk waar organisaties, medewerkers en andere betrokkenen informatie en kennis met elkaar delen. Met een gratis en een betaalde versie, brengt het de kracht van sociale media binnen organisaties. Binnen vijf jaar wil Speakap het grootste Europese zakelijk sociaal netwerk zijn, gestoeld op Nederlands/Europese wetgeving. Anders dan bijvoorbeeld het Amerikaanse Yammer, is Speakap alleen een online platform en heeft het geen eigendomsrechten op data. Speakap is geschikt voor alle organisatie met 25 - 25.000 medewerkers en meer, nationaal en internationaal.
Speakap

Speakap is een zakelijk intern sociaal netwerk waar organisaties, medewerkers en andere betrokkenen informatie en kennis met elkaar delen. Met een gratis en een betaalde versie, brengt het de kracht van sociale media binnen organisaties.

Waar medewerkers zijn, is behoefte aan communicatie. Extern, naar klanten en andere betrokkenen is dat doorgaans goed geregeld, maar intern kan het vaak beter, sneller en gemakkelijker. Erwin van der Vlist: “Het concept voor Speakap om de kracht van sociale media binnen organisaties te gebruiken, bedachten we al in onze studententijd. We verkochten het ook op kleine schaal. Toen een investeerder geïnteresseerd raakte, zijn we serieus gaan ontwikkelen. Binnen een jaar werkten we met bijna 20 programmeurs. Allemaal prima ontwikkelaars, maar bedrijfsblindheid lag toch op de loer. Konden we zelf wel beoordelen of de applicatie goed genoeg was voor onze ambities? Wij wilden een onafhankelijk oordeel en schakelden Ibuildings in voor audits op architectuur, performance en veiligheid.”

Patrick van der Mijl vertelt over de keuze voor Ibuildings. “Ibuildings biedt als een van de weinige partijen consultancy op hoog niveau voor open source, in ons geval PHP. Bovendien hebben ze referenties die voor ons belangrijk zijn, zoals NU.nl. Wij hebben dezelfde ambities waar het gaat om bezoekersaantallen, snelheid, schaalbaarheid en veiligheid.” Erwin vult aan: “Daarin is Ibuildings echt specialist.
Hun kennis en ervaring zijn heel waardevol voor ons, niet alleen in de techniek, maar ook bij het structureren van onze werkmethodes. Bovendien denken ze mee over hoe we Speakap tot een succes maken. We werken samen als partners.”

Architectuur in lagen

De eerste toetsing was een architectuuraudit. De consultant - specialist in architecturen - analyseerde al tijdens de ontwikkeling de applicatie zelf, de infrastructuur en het ontwikkelproces. Met als kernvragen: is de

Speakap is een zakelijk intern sociaal netwerk waar organisaties, medewerkers en andere betrokkenen informatie en kennis met elkaar delen. Met een gratis en een betaalde versie, brengt het de kracht van sociale media binnen organisaties. Binnen vijf jaar wil Speakap het grootste Europese zakelijk sociaal netwerk zijn, gestoeld op Nederlands/Europese wetgeving. Anders dan bijvoorbeeld het Amerikaanse Yammer, is Speakap alleen een online platform en heeft het geen eigendomsrechten op data. Speakap is geschikt voor alle organisatie met 25 - 25.000 medewerkers en meer, nationaal en internationaal.

applicatie schaalbaar en goed te beheren. Vooral de schaalbaarheid bleek beter te kunnen. “Ibuildings adviseerde een gelaagde architectuur met logisch gescheiden software, waardoor we de databases over verschillende servers konden verdelen,” vertelt Erwin. “Dat maakte het beheer eenvoudiger en gaf meer flexibiliteit voor verdere ontwikkeling. Ook keek Ibuildings al naar de prestaties van de site. Zij adviseerden de caching anders in te richten om de snelheid van de site te garanderen. Niet meteen 100.000 profielen inladen, maar steeds bijvoorbeeld 20.”

Performance-audit: snelheid door slimme caching

Enkele maanden later volgde de tweede audit. Deze was vooral een toets op snelheid en prestatie - performance - maar ook een check op de eerdere aanbevelingen voor architectuur. Patrick: ”We stelden ons de vraag: wat doet de applicatie als 300.000 mensen tegelijk Speakap gebruiken? Mensen zijn Facebook, LinkedIn en Twitter gewend; supersnelle platforms die heel slim met data omgaan. Dat is onze referentie, want we willen dat Speakap minstens zo snel is.
De belangrijkste uitkomst in de performance-audit was dat we de caching nog verder konden verbeteren. De performance-specialist van Ibuildings gaf adviezen over waar we die konden verbeteren en hoe, zodat de hele applicatie veel sneller werd.”

Security-audits: de apk voor applicaties

De volgende stap was een eerste audit op veiligheid: de nulmeting. Erwin: “Veiligheid is voor een zakelijke applicatie als Speakap van levensbelang. Medewerkers delen nieuws over de organisatie, kennis, documenten, elkaars profielen en meer. Dat moet 100% veilig zijn.” Patrick vertelt: “Ibuildings testte alles wat mogelijk was, binnen en buiten de applicatie, zodat wij de beveiliging zo optimaal mogelijk konden maken. Ze probeerden de site te hacken en keken of je als medewerker bij de mailbox van de directeur kon komen. We kregen vooral aanbevelingen voor onze eigen ontwikkelmethodiek, zodat we nog veiliger konden programmeren. Bij de tweede security-audit kort daarna, bleek Speakap veilig genoeg voor de pilot.
Die security-audits blijven we regelmatig herhalen. Voor ons is de security-audit de apk voor een goede applicatie.”

Tien stappen vooruit

Na de pilot is Speakap klaar voor de buiten-wereld. Ibuildings blijft betrokken bij de applicatie en adviseert bij de professionalisering van de werkmethoden. Het ontwikkelproces, de manier van programmeren, samenwerking, testmethodes. Een van de doelen is het ISO- 27001-certifcaat voor informatiebeveiliging, verplicht bij Nederlandse overheden en tegelijk een objectieve bevestiging van de kwaliteit.
Erwin: “De applicatie is klaar voor 100.000 gebruikers, maar zodra het moet, kunnen we snel opschalen. Voordeel is dat we pas investeren als het nodig is. Daar heeft Ibuildings ons echt bij geholpen. Patrick besluit: “Met Ibuildings lopen we steeds 10 stappen vooruit op wat we zelf voor ogen hebben. Dat is eigenlijk ook hun kracht: zij helpen ons verder te denken dat het hier en nu.”