Een API (Application Programming Interface) biedt een ‘deur’ naar softwareapplicaties, waaruit gegevens kunnen worden opgevraagd. Denk hierbij aan koppelingen tussen CRM-systemen, online portalen of boekhoudsoftware. Middels een API koppeling kunnen applicatiegegevens worden gebruikt om uit te breiden, te verbeteren en te integreren met verschillende systemen, diensten en workflows. Hiermee kunnen gegevensstromen met elkaar worden uitgewisseld voor optimale data synchronisatie.
De voordelen van API koppelingen
Een API bouwen en hiermee een koppeling tussen verschillende systemen tot stand brengen, biedt een aantal voordelen:
- Door het automatiseren van processen, worden handmatige acties overbodig, wat de kans op foutieve invoer/data wegneemt.
- Een API koppeling werkt real-time, waardoor u direct volledige data tot uw beschikking heeft.
- Uw data tussen de systemen is volledig gesynchroniseerd, waardoor alles op een plek te beheren is.
Technologie
API development is vaak een onderdeel van nieuwe software ontwikkeling. Maar ook bij het aansluiten van bestaande gegevensstromen uit softwareapplicaties kan het gebruik maken van een API een uitkomst bieden. Zelfs voor legacy-systemen (een systeem dat, hoewel verouderd, nog steeds in gebruik is) kan middels een API koppeling een veilige verbinding met het open web tot stand gebracht worden.
Er zijn verschillende manieren en formaten om APIs te bouwen. De meest populaire zijn SOAP, Rest API en GraphQL. Een API bouwen gaat veel verder dan het selecteren van een geschikte technologie. Samen met u kijken we naar de business requirements en hoe het gebruik van een API hierin het beste aansluit. Denk hierbij aan integraties met externe partijen middels een public API of juist aan interne integraties met diverse systemen aan de hand van een private API.
Het is bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om cloud-oplossingen zoals AWS API Gateway (REST), AWS AppSync (GraphQL) of nog AWS Cognito (Oauth Authenticatie) te gebruiken. In dat geval ligt de focus meer op het integreren met de business en minder op de technische boilerplate die nodig is om een API te ontwikkelen.
Procesbeschrijving
Uw software-architectuur bepaalt alles. Na een requirementsanalyse wordt er een keuze gemaakt welke API technologie ingezet zal worden, ongeacht de programming language van de applicatie. Voor uw software infrastructuur ontwerpen en ontwikkelen wij vervolgens de robuuste API back-end op basis van het opgestelde api design.
We kunnen de mooiste API bouwen volgens alle normen, maar zonder API documentation kan een developer niet aan de slag. Sommige technologieën en cloud services komen gepaard met automatische documentatie, maar voor andere APIs zal documentatie worden opgesteld.
Wij werken steeds met standaard specificaties zoals bijvoorbeeld OAS (OpenApi Specification) in combinatie met open source tools zoals Swagger, om deze overzichtelijk te houden. Wij leveren niet alleen de API koppeling tussen de softwaresystemen, maar ook de achterliggende code, procesbeschrijving en best-practices.
Ontwikkeltraject
Met ruim 25 jaar ervaring in het ontwikkelen van robuuste backend API’s, weten we een juiste match te maken tussen de business en technologie. De focus gedurende het ontwikkeltraject ligt altijd op een optimale gebruikservaring, zodat de API beschikbaar wordt op basis van uw wensen en behoeften worden samengebracht. Door effectief te sturen op scope en budget in nauwe samenwerking met onze opdrachtgever bereiken we de juiste balans, zonder daarbij concessies te doen op de beoogde kwaliteit.