Digitale toegankelijkheid
1 op de 8 Nederlanders heeft te maken met een fysieke, intellectuele, zintuiglijke of psychische beperking. Hierdoor is het lang niet altijd even gemakkelijk voor iedereen om een website of webapplicatie te gebruiken.
We spreken hier dus over 20 tot 50% van de bevolking die een website of webapplicatie niet (volledig) kunnen gebruiken. Zo’n grote doelgroep uitsluiten is natuurlijk niet gewenst en stelt u als organisatie niet in staat om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit kan u op termijn mogelijk imagoschade opleveren of uw bedrijfsresultaten negatief beïnvloeden.
Een toegankelijke website of webapplicatie zorgt er voor dat iedereen een goede gebruikservaring heeft. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn veel doelgroepen om rekening mee te houden. Denk hierbij aan:
- Mensen met zichtproblemen (kleurblind, slechtziend, blind)
- Dove mensen
- Mensen met cognitieve problemen (ADHD, angststoornis)
- Laaggeletterden (kinderen, migranten, laag opgeleiden)
- Mensen met mobiliteitsproblemen (ziekte van Parkinson, gebroken arm)
Wetgeving & WCAG richtlijnen
Wetgevers op alle niveaus vinden toegankelijkheid belangrijk en er zijn dan ook verschillende wettelijke verplichtingen waar u als ondernemer aan moet voldoen. Welke verplichtingen dit zijn, hangt af van de sector en het land waarin u werkzaam bent. In Nederland is het besluit Digitale Toegankelijkheid die stelt dat vanaf 23 september 2020 alle overheidswebsites toegankelijk moeten zijn. Vanaf 23 september 2021 geldt dat ook voor alle mobiele applicaties.
In Europa is er de European Accessibility Act, die gelijkaardige verplichtingen stelt voor overheid en andere sectoren (zoals e-commerce). Wanneer een organisatie of onderneming hier niet aan voldoet, kan dit gevolgen hebben voor uw business (zoals een rechtszaak/imagoschade).
De meeste wetgeving gebruikt WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) als richtlijn. Momenteel is WCAG 2.1 niveau AA als minimum vereist. Binnenkort zal deze vereiste worden aangescherpt naar versie 2.2, niveau AA.
Veelvoorkomende problemen bij websites
De meerderheid van de ontwikkelaars en designers hebben geen kennis op het gebied van toegankelijkheid. Doordat de kennis ontbreekt, wordt de website niet toegankelijk ontwikkelt of getest. Website toegankelijkheid wordt hierdoor in het gehele development proces niet geïntegreerd, wat voor de volgende veelvoorkomende problemen kan zorgen:
- Contrastproblemen
- Slechte semantische opmaak
- Ontbreken van tekst voor screenreaders (alt tekst, form labels, lege links, lege buttons etc.)
- Geen zoom mogelijkheden
- Geen voorziening voor toetsenbord-gebruikers.
Uw website of webapplicatie voor iedereen toegankelijk
Binnen Ibuildings is digitale toegankelijkheid een geïntegreerd onderdeel van ons ontwikkelproces. Wij streven naar digitale toegankelijkheid voor iedereen en zorgen er daarom voor dat onze websites en onze apps digitaal toegankelijk zijn. U kunt bij ons terecht voor onder andere:
- Een accessibility audit (WCAG audit)
- Advies op maat aan developers & designers
- Bouwen van een toegankelijke website
- Toegankelijk maken van een bestaande website
- Workshop toegankelijkheid voor developers
Elk project is anders dus voorzien we in een aanpak op maat voor uw website of app.